Norges peneste rådhus

.

Rådhuset i Haugesund er ikke bare et av Norges beste eksempler på nyklassisk arkitektur. I september 2010 ble det også kåret til Norges peneste rådhus.

Kåringen ble gjort i regi av avisen Kommunal Rapport, og 53 prosent av stemmene gikk til den rosa bygningen i Haugesund. Arkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munthe- Kaas fant inspirasjon til den spektakulære bygningen under en studietur til Italia i 1921. Det gjenspeiler seg i de markante søylene, buene og ikke minst kuppelen i taket. Rådhuset i Haugesund ruver ikke bare med sin storslåtte arkitektur, men også med sin fysiske størrelse. Bygningen har en fasade på hele 60 meter i bredden, og fra toppen av kuppelen og ned til bakken er det ikke mindre enn 25 meter. Noe av det mest særegne ved rådhuset er allikevel fargen.

Rådhuset i Haugesund

Fargeskissen var terrakottarød, da arkitektene Blakstad og Munthe-Kaas leverte inn tegningene til konkurransen i 1922. Spørsmålet om fargen kom opp igjen da rådhuset nærmet seg fullførelse sommeren 1931, og de unge arkitektene foreslo to alternative farger til rådhusets fasade. Det ene alternativet var hvitt med grålige gesimser. Det andre var en rødlig farge med grå gesimser, slik bygningen fremstår i dag. Rådhuset er blitt vedlikeholdt og malt flere ganger gjennom årene, men fargen har alltid vært lyserød eller rosa.

Da rådhuset skulle males i 2009, tok malermester Jens Christian Larsen kontakt med Petter Bachmann i Fargerike. Med over tretti år i bransjen hadde Petter den kompetansen som malermesteren var ute etter. Utfordringen var ikke bare å velge riktig maling til underlaget. Det viktigste var å finne den eksakte fargen.

Norges peneste rådhus

– Vi ville finne en farge som frisket opp, uten at byens befolkning reagerte, forteller Petter. Sammen med en ingeniør fra rådhuset skrapte han seg gjennom flere lag med maling for å finne frem til den originale fargen. Prøven ble sendt over svenskegrensen til AkzoNobel i Malmö, som produserer Fargerikes egen maling, Baron og Baronesse. AkzoNobel analyserte prøvene, og kom tilbake med prøvebokser slik at Petter fikk strøket opp malingen på rådhusveggen.

– Det var ikke lett å finne den riktige fargen. Utfordringen var å finne en nyanse som verken var for rød, rosa eller blå, sier Petter, som sammen med malermester Jens Christian Larsen prøvemalte fem forskjellige farger på den østlige kortveggen. Til slutt kunne Trygve Eriksen jr. fra Teknisk forvaltning i Haugesund kommune godkjenne fargen. – Vi er veldig fornøyde med fargen, og synes at Petter og AkzoNobel har klart å finne frem til en farge som er veldig lik den opprinnelige, sier Trygve Eriksen Jr.

– I morgensol blir du møtt av en flott rosa farge, og når du ser rådhuset en regntung ettermiddag, er det nesten terrakotta, avslutter Petter. Det er lett å se hvorfor denne bygningen er kåret til Norges peneste rådhus!

Norges peneste rådhus

Denne fargen fremstår annerledes på en stor flate utendørs enn på en vegg innendørs. Mens Haugesund Rådhus fremstår som rosa, ser fargen terrakottarød ut på mindre flater. Her er veggene er malt med Baronesse Silke. Resepten til denne spesielle fargen får du i din lokale Fargerikebutikk.

Fargen fremstår annerledes på mindre flater