Med gjenbruk i fokus

.

Den eldre eneboligen fra 1927 stod ovenfor enda en ny oppussingsrunde, og det var på høy tid å tenke nytt. De hvite veggene måtte bort og den gulfargede eikeparketten likeså. Beboerne var for lengst ferdige med den lyse og klassiske interiørstilen, men møblene ville de gjerne beholde.

Huset begynte å bli slitent. Særlig gjaldt det første etasje hvor vi har stue, kjøkken og oppholdsrom. Vi hadde lenge tenkt på å gjøre noe, men innså at vi trengte hjelp fra noen som kunne se helheten og bistå oss med å komme frem til de riktige løsningene. Interiørdesigner Siv Brenne ble leid inn for å se på nye muligheter.

Med gjenbruk i fokus

- Beboerne ønsket å friske opp hjemmet sitt ved hjelp av blant annet nye farger og tekstiler. Det er et fint hus som var hyggelig innredet, men uten at husets potensial kom til sin rett. Den gode takhøyden var ikke blitt fremhevet, vinduene fremstod som litt kjedelige av fasong, og rommene fløt sammen uten at noen vegger var poengtert, forklarer Brenne, og tilføyer: - Men det er jo nettopp derfor man kan hyre inn ekspertise, for å se slike ting.

Puter trukket i tekstiler fra Green Apple

Ton-i-ton. Gulv og vegger var det første som ble prioritert. Gulvet, en enstavs og gulneteikeparkett, ble slipt ned og beiset grått. Veggene ble fargesatt ved hjelp av maling eller tapet i støvete rosa-, pudder- og lillatoner. Veggen bak stolen er tapetsert i Chacran 18411, en dempet gråfarge med relieffmønster i metall fra Borge.

Tapet Chacran 18411- Borge

- Stue, spisestue og kjøkken er ett stort allrom, derfor valgte vi en nøytral, men likevel fremtredende basisfarge på alle vegger, Kanin FR1104. Noen av veggene ble tapetsert i mørkere eller lysere farger, som for eksempel den lille veggen på kjøkkenet som har fått en skimrende pudderfarget tapet, forteller Brenne. Hun inspireres av å se hvordan et rom kan endre karakter og balanse kun ved hjelp av enkle virkemidler.

Tapetet bak spisestuebenken er Colour Linen 008 col Storm fra Borge. Liftgardinen er sydd av Metal col 3004, og er fra Green Apple. Den ble hengt opp mot taket, for å løfte takhøyde og få vinduene til å virke enda større enn de er. Lampen over spisebordet heter Lavina og er fra Light & Living.

Kanin FR1140

Spisestuestolen med ryggen til i bildet (i harlequinruter) er Eremitage 927120 Diva Home/Pagunette. Benkeputen i daybeden (til venstre) har fått nytt trekk sydd av Touareg col 11 fra Green Apple.

Riktig belysning. Med mørkere vegger fulgte også strengere krav til belysning,og det til tross for husets mange og store vinduer. - Lampelys har mye å si for hvordan farger oppfører seg i et rom. Fargene kan fort endre seg bare ved å bruke ulike typer lyspærer som LED, halogen og glødetråd, sier Brenne, som gikk for belysning fra Light & Living – et grossistmerke til nederlandske Lightmakers. Skjellampen i stua ble erstattet med en enklere taklampe i glass, mens en ny og stor gulvlampe fikk plass ved siden av sofaen.

Med mørkere vegger fulgte også strengere krav til belysning

- Huset ble mye lunere og hyggeligere med mørkere farger, men samtidig kan det jo fort bli veldig mørkt i vinterhalvåret. Vi oppdaget at vi hadde behov for langt mer og bedre belysning enn vi hadde fra før, sier beboerne. Også lampen over spisestuebordet ble byttet ut.

Belysning fra Light & Living

Tekstiler og teksturer. Til tross for eldre og godt brukte møbler, var kvaliteten påmøblene fortsatt gode. Beboerne ønsket derfor å beholde det meste av interiøret, inkludert den store, hvite sjeselongen istua.

Men gjenbruk i fokus

- Sofaen vår var ganske nedslitt, men med nytt stoff ble den som ny. Nå har vi fått en sofa vi kan bruke i mange år til, sier de fornøyd. De løse sofaputene fikk nytt trekk sydd i tre ulike tekstiler, alle fra Green Apple. Tekstilene som er brukt på puter: Zinq col 119 (mørk grå), Zinq col 125 (lys grå) og Zinq col 98 (lys plomme). Pynteputene av Gold 1006 Griggio Piccione (grå) og Metal col 3004 (pudderrosa), alt fra Green Apple.

Tekstiler fra Green Apple

Også spisestuestoler, spisesofa og benkeputen på daybeden ute på glassverandaen ble trukket om. Blanke tekstiler og myk velur ble brukt for å fremheve et mer eksklusivt uttrykk. - Å trekke om møbler er en forholdsvis enkel måte å endre møblenes karakter på, og samtidig gi dem et lengre liv, sier Brenne.

 

Gardiner og liftgardiner ble hengt opp mot taket, som et effektivt virkemiddel for å løfte takhøyden, og få vinduene til å virke større enn de egentlig er. - Monteringshøyden på liftgardinene ble endret for å hjelpe lyset inn i boligen, forteller Brenne, som avviser at det koster en formue å pusse opp. Liftgardinen over kjøkkenvinduet er laget av metervare fra Green Apple. Thesium 30378, farge er ppg2.

Liftgardin i tekstil fra Green Apple

Ut mot terrassen henger den lekre gardinen sydd av Thesium 30378 i fargen Er pg2, med påsydd kant i Gold 1006 Griggio Piccione fra Green Apple. Gardinen har hipper øverst, for et mykt uttrykk.

Tekstiler fra Green Apple

- Slitne eller stygge tregulv kan males for en rimelig penge, og det er forholdsvis enkelt å tapetsere eller male noen vegger eller dører. Et rom kan bli mye mer spennende bare ved å leke seg med ulike strukturer og nyanser, sier hun. 

- Ofte er det ikke de store investeringene som skal til. Det viktigste er å lage en plan, eller få hjelp til å lage en god plan, og så ta det steg for steg. Ved å være bevisst på gjenbruk kan man beholde kjære gjenstander, kjøpe kvalitet og ikke være så opptatt av trender. Mye kan også kjøpes brukt på finn.no, mener hun.