Gardiner til nytte og pynt

.

Når du skal planlegge gardiner, er det mange hensyn å ta. Er det varmeovner, innsyn fra naboer og vei rett utenfor? Eller kommer solen inn altfor tidlig og forstyrrer søvnen?

Gardiner gjør rommet mer sofistikert og danner en fin ramme mellom miljøet ute og inne. De demper romklang og gir et mykere preg. Uttrykket og stemningen du får ved å velge gardiner i et rom er mange, så utfordringen blir å ta det rette valget.

I stoff, stil og behov. I dette heftet får du tips og råd. Ønsker du å se vårt komplette utvalg, er du veldig velkommen til en av våre butikker. Vi har stoffene, sydamen og ekspertisen – du har vinduet.

Liftgardiner i mange former

Liftgardinen er “alt i ett”; solskjerming, innsynsskjerming og dekorasjon på samme tid. Den kan lages med nesten alle typer av stoffkvaliteter, slik at den kan tilpasses funksjon og ønsket skjerming. I Fargerike-butikkene får du god veiledning på type oppheng, stoff og bruk og vi hjelper deg med å sy om du ønsker det.

Utenpåliggende liftgardin med spiler gjør at vinduet virker større.

Utenpåliggende liftgardin med spiler gjør at vinduet virker større. Stramme gardiner egner seg godt der du bruker hev- og senkfunksjonen, siden den beholder formen gang etter gang.

Liftgardin med spiler montert i nisje, synliggjør det vakre listverket og fremhever de fine formene mellom gardin, list og vegg.

Liftgardin med spiler montert i nisje, synliggjør det vakre listverket og fremhever de fine formene mellom gardin, list og vegg. Vinduet fremstår som slankt og nett.

Utenpåliggende liftgardin uten spiler gir et mykt inntrykk.

Utenpåliggende liftgardin uten spiler gir et mykt inntrykk. Passer godt både til den romantiske og den industrielle stilen.

Liftgardin uten spiler montert i nisje.

Liftgardin uten spiler montert i nisje. Her er stigebånd kun montert på hver side for å gi en myk og fin bue.

Lystett eller bare lekker?

Lystett gardin

Stoffvalg og bruksområde gjør at en liftgardin kan varieres i det uendelige. Den kan fungere som pynt og designinnslag, eller til mørklegging og skjerming. Tenk også på om gardinen skal være stasjonær, eller trekkes opp og ned daglig. Gardinen kan betjenes ved trekk i et kjede, i en snor eller ved motorstyrt betjening.

Her bestemmer mønsteret i liftgardinen avslutningen. En spennende variant som også hindrer innsyn på en elegant måte.

En lekker stoffkant rundt liften gir en fin kontrast. En variant er en twinskinne med to liftgardiner. Da får du f.eks. pynte- og blendingsgardin på ett system.

Som perler på en snor ligger valgene på betjeningskjeder. Velg den fargen som passer best til din gardin og stil.

Så enkelt bytter man gardin! En standard skinne med borrelås øverst gjør jobben enkel og rask.

17OO-talls lift

1700-talls liftgardinen

Som navnet forteller, er dette en gardin som har levd i mange år. Det er dermed ikke sagt at den kun egner seg i et historisk miljø! Valg av stoff, fargemuligheter på snor og variasjoner på hemper, gjør at dette er en stilmessig svært fleksibel gardin. – Og det beste av alt; den er svært enkel å sy selv.

Fordi 1700-talls liftgardinen er stram i formspråket, tillater den en mer vågal mønstermiks. Vi har funnet en fellesnevner i stoff og tapet, og brukt denne som utgangspunkt for videre valg. 

Gardiner med detaljer i skinn

Skinnhempen og den brune snoren er bevisst valgt som en lekker og synlig detalj mot det grafiske mønsteret. På motstående side har vi valgt en mer diskret snor som ikke forstyrrer fuglemotivet.

De matchende gardinene rundt sengen er knyttet løst, og sammen med puter og tekstiler myker de opp og gir et sofistikert inntrykk.

Stoffvalg og kombinasjoner

Fordi 1700-tallsliften er slett, er det en perfekt gardin til mønster og motiv. Her kan man være modig uten at det blir rotete. Velger du stoffer som har fôr, får du en lekker avslutning som følger gardinen uansett om den er oppe eller nede – og den er like pen fra utsiden. Tenk også på at liftgardiner blir eksponert for mye sollys, og at det derfor er viktig å velge et stoff av god kvalitet.

Et transparent stoff filtrerer lyset vakkert.

Et transparent stoff filtrerer lyset vakkert. Lyse skinnbånd og håndlagde glassringer passer godt til disse lette og lekre sommergardinene.

Stoffvalget avgjør stilen på gardinen.

Stoffvalget avgjør stilen på gardinen. Det gjør at en 1700-talls liftgardin passer like godt i et moderne og stramt hjem, som i den nostalgiske sfæren.

En foret gardin er like pen utenfra som innenfra.

En foret gardin er like pen utenfra som innenfra. Velg to mønster som passer sammen; blomster, ruter, striper eller  ensfarget. Prøv forskjellige kombinasjoner og se hvordan uttrykket dramatisk endrer seg.

Snorrett og krokbøyd

Gardiner Snorrett og krokbøyd

“The devils in the details” heter det, og på en liftgardin som dette er også det en sannhet. I tillegg til utallige variasjoner i stoff, kvaliteter og farger, kan du velge akkurat den finishen på detaljer og snorer som passer ditt rom best. Diskrete og luksuriøse ringer i håndlaget glass, eller rustikke i patinert stål? Skinnhemper og snorer kan gå ton i ton, eller være i en frekk kontrastfarge.

Stasjonær gardin

Stasjonær gardin

I mange rom er det panelovner eller andre elementer som setter hindre for god plassering og bruk av gardiner. Løsningen kan være en stasjonær gardin som myker opp og gir farge til rommet. Moderne boliger har ofte vegger i betong, harde overflater og mindre bruk av tekstiler i tepper og møbler. Ved å tilføre gardiner, dempes også noe av ressonansen i rommet og det blir mindre støy og ekko.

Gardinstenger – et bærende designelement

Gardinstenger

En gardinstang bør ikke bare tilpasses gardinens tyngde, type og utseende, men også din personlige stil og bolig. Gardinopphenget skal være en naturlig del av interiøret, og er en fin måte å understreke din genuine stil. Det finnes håndsmidde gardinstenger fra Italia, ekte messing og krystall, frekk akryl og delikat stål – eller vakkert utformet tre. Våre butikker viser deg hele utvalget av gardinstenger og kan levere måltilpassede stenger på få dager.

Last ned Fargerikes gardinguide

Les mer