Fornemmelsen av en svunnen tid, med blått og hvitt

.

Delikat, romantisk, historisk, moderne og med et snev av glamour. Vi har fått komme inn til Svein og hans samboer, en klassisk Frogner-leilighet i en Jugend-gård fra 1912 i Oslo.

- Leiligheten har bevart den opprinnelige planløsningen med originale detaljer i form av høye tak, brystninger, stukkatur og rosetter. Leiligheten med sine 110 m² passet godt for oss som er et par uten barn, og som ønsket å bo bynært, forteller Svein. Leiligheten består av to store stuer, kjøkken, et romslig soverom samt et mindre pikeværelse som i dag brukes til gjesterom/ arbeidsrom. Allerede i gangen ser man at eierne ønsker å fremheve de originale detaljene. De brede listene og dørene med innfelt glass er originale, og brystpanelet i gangen med kassetter er malt hvite og godt bevart. De innfelte firkantene var moderne rundt århundreskiftet under den såkalte historismen, og den gangen ofte beiset i mørk brun.

I gangen finner vi ny og gammel snekkerglede

- For oss var det et klart ønske å bo i en eldre leilighet med klassiske detaljer og "sjel". Dette er noe vi har ønsket å ivareta, og som også gjenspeiles i valg av innredning og farger. Vi har bevisst valgt et klassisk og tidløst uttrykk hvor moderne og gammelt går hånd i hånd i en helhet. Fargene er duse, hvor den gråblå fargen "Fabrikk" er et gjennomgangstema i kombinasjon med beige og hvitt.

Nytt kjøkken i "gammel stil", slik det kan ha sett ut tidligere

Noen av gulvene er malt opp, andre i lyst varmt treverk. Kjøkkenet er nytt, men i en «gammel stil», slik det kan ha sett ut i et borgerlig hjem for 100 år siden. Veggene her er malt panel, mens stuene har hele malte flater. Et tungt spisebord står i kontrast til hvite elegante tidsriktige biedermeierstoler i svensk herregårdsstil. Lysekroner med prismer, et kjøkkenbord fra rundt 1900-tallet, et jugend-speil, hollandsk keramikk og krukker understreker tiden leiligheten ble bygget i. Som små brudd kommer en moderne lampe, elegante lenestoler, kjøkkenstoler trukket i en denim-blå farge, og en eldre reisekiste. På kjøkkenet fremhever de blå detaljene en fordums tid. Den vakre pendellampen fremhever den hyggelige spisekroken, og den myke liftgardinen gir rommet et mykt og delikat uttrykk.

En hyggelig spisekrok med mange blå detaljer

Et maleri av Eva Solheim er utgangspunkt for mange av fargevalgene i stuen, som er i svalt blått og beige.

Et maleri har vært utgangspunktet for mange av fargevalgene

For å fremheve og samtidig dempe den høyden under taket er det en lekker lysekrone i skjell.

Stuen har en vakker fargepalett i svalt blått og beige

De gamle listene og rammene under vinduene gir en flott kontrast til de nye stolene. Fellesnevneren er de blå detaljene som drar det hele sammen.

En blå tråd gjennom leiligheten, holder det hele sammen

- I en gammel bygård er innramming viktig, og en bør bevare disse detaljene. Man kan vise til det engang fornemme, samtidig som man skal ha en moderne komfort. Mitt tips er å benytte gjenstander og tekstiler som har litt volum, være raus med blomster og gammelt glass.

Vakre blomster på bordet, er aldri feil

I hele leiligheten er det blå lekre porselens detaljer. Vakre fat og krukker gir rommene personlighet og karakter.

Vær raus med blomster og gammelt glass og porselen

Fargesetting i gamle leiligheter er spennende, en kan gå mørkt, klassisk eller leke seg med farger. Og det er flott å benytte blanke malinger på gamle dører, brystninger og andre originale detaljer, da kommer ujevnheter og det uperfekte frem. Det gir boligen preg av historie samt at de blanke flatene reflekterer lyset optimalt. Sammen med matte slette vegger malt i tandre fargetoner utgjør det en fin helhet. De gamle leilighetene har ofte mye høyere takhøyde enn i moderne bygg. Da er det fint å understreke takhøyden med hengende taklamper, og møbler som gjerne er høyere enn «normalt». Da kommer høyden bedre frem, sier stylist Siv Brenne.

Frokosten er klar til å nytes, i en svunnen tid med blått og hvitt