Fargerikt & sommerlig

.

På 1970-tallet var det tresofaer med røde eller brune puter som dominerte de norske hyttene. Så kom tiårene med rosemalte bondeantikviteter fra Telemark og slitte, blåmalte bord og skap. De siste tiårene har norske hytteeiere sverget til naturens skala i beige, grått og hvitt. Slik var det også på hytta til Brit Hagelund og Erik Magnussen, en funkishytte fra mellomkrigstiden, på Kjernes i Bunnefjorden. Men så kom fargene, og med blått, rosa og gult fikk det hvite en ny energi med enkle grep.

– Jeg elsker farger, og liker hva de gir meg i hverdagen, men jeg er ikke så flink til å bruke dem. Jeg har alltid innredet i hvitt og lyst, og en nokså «enkel» stil, forteller Brit mens hun viser oss rundt i den lyse, koselige stuen med nye blå og rosa tekstiler. Eldre og nye møbler er malt opp i harmonerende blåtoner. Den eneste fargen som var her var en rosa lenestol, peker Brit, men nå har vi fått inn flere farger. Friskt og godt!

Malt trepanel gir et delikat og svalt uttrykk. Her malt i fargen Ren Hvit FR1050.

Malt trepanel gir et delikat og svalt uttrykk

Det var tidligere en kolonial på Kjernes, denne ble lagt ned for ca 50 år siden. Båten var et vanlig fremkomstmiddel den gang, og det var ikke uvanlig at mennene hadde med seg kasser med ulikt tremateriale de kunne bygge videre på hyttene sine med, forteller Brit om stedets historie. Den lille, firkantete hytten har fått flere påbygg gjennom tidene, og hadde behov for en skikkelig rehabilitering. Gamle tremøbler får nytt liv når de males. Her er bordet malt i fargen Santorini FR2520.

Gamle tremøbler får nytt liv når de males

– Vi har ikke tall på alle timene vi har brukt, men i tre år har vi brukt alle våre og venners fritidstimer. Vi liker å gjøre alt selv og begge er nokså handy. Blomsterpottene der nede, snekret jeg selv, etter inspirasjon fra en blogg. Spisebordet har jeg laget av enkle materialer, skyvedør og vegg i kjøkken er billig panel som ble beiset opp, og lampene på kjøkkenet har vi laget av gamle Norgesglass. Knaggen i gangen er en teakplanke som jeg fant under hytta, og satte på hjertekroker. – Vi håpet å kunne bevare noe av det opprinnelige, men mye var pill råtten, så vi måtte rive oss ned til reisverket. Det var lag på lag med panel og historie. Et sted fant vi rester av et vindu inne i veggen, og et annet lag avslørte et stort malt hjerte med «A og F har slitt her», så det har vært mange som har lagt sin sjel i denne hytta! Blått er nydelig til tre i gylne toner. Kjøkkenstolen er malt i Santorini FR2520.

Kjøkkenstolen er malt i Santorini FR2520

I stuen er det en kjellerlem. Brit forteller: Her nede sto en skikkelig gammel safe! Vi hadde fått et skrin med nøkler, og fant tilslutt rett nøkkel, men safen var helt tomt. I stua står to vakre møbler fra Kina i resirkulerte materialer som en venninne har importert. Drivved som en annen venninne tok med fra Lofoten har blitt til et kunstobjekt på veggen. Gamle, grønne vinballonger og brune, gamle melkeflasker, fra Brits far som jobbet på meieriet i mange år, pynter kjøkkenet. En gammel åre, som hun fant under hytta, pryder terrassen. Bord og stol er malt i Vespa FR2507, det runde bordet har fått fargen Santorini FR2520. Gardiner og puter fra Prestigeous Textiles.

Bord malt i Vespa FR2507.

Vi klatrer opp trappen. Soverommet har fått en blå tapet i kontrast og harmoni med gardiner i blått og gult. Her er gulvet originalt. Gavlen på sengen er den gamle kjøkkendøra, med noen smykker fra Thailand som pynt. Kjøkkendøra var egentlig grønn med malte dyremotiver på. Jeg pusset den helt ned, forteller Brit. Blått har en avslappende effekt og er perfekt til soverommet. Tapetet heter Pagoda Garden T14204 og er fra Thibaut. Ryen på gulvet er fra Gulvex og putene er fra Prestigeous Textiles og Turiform.

Blått har en avslappende effekt og er perfekt til soverommet

Gavlen på sengen er den gamle kjøkkendøra

Tekstiler gir rommet personlighet og varme. Her er det sydd gardiner av Prestigeous Textiles Raindrops farge Indigo. Pute og benk i prikkete tekstil sydd av 5763/703 Fizzle Denim fra Prestigeous Textiles.

Tekstiler gir rommet personlighet og varme

Brit og Erik har til sammen fire barn, og fire barnebarn. Hytta har et anneks med to soverom, som er neste prosjekt. – Det blir trangt, men heldigvis liker alle å være sammen. Vi flytter ut hit til påske, og blir til august. Du lever annerledes her, på hytta. Det gjør noe med deg. Og nå som vi har fått nye, friske farger gleder jeg meg til å starte sesongen. Man blir glad av litt farger i huset, smiler Brit. Vi passerer bryggene og kjører innover mot Vinterbro og Oslo og hører nærmest ekkoet i luften av pappaene som kom med pappabåten når helgen var i gang, i dette lille hyttesamfunnet i Bunnefjorden.