Fargeglad forandring

.

Etter 13 år med samme stil var tiden moden for en aldri så liten oppgradering. Alt det lyse og hvite måtte ut, nå var det farger og energi som stod på ønskelisten. ”Problemet” var bare det at turskoene i gangen fristet så mye mer enn malerkosten i boden når familien først hadde fri. Utpreget interesse for interiør hadde de heller ikke. Og tiden, den strakk bare ikke til…

- Vi vet jo hva vi liker, vi trengte bare litt hjelp til å se alle mulighetene, forteller de. Familien, som består av mor, far og to tenåringsbarn på 15 og 16 år, bor 10 minutters biltur fra Haugesund sentrum, midt på grensa mellom Rogaland og Hordaland. Her, med Viksefjorden som nærmeste nabo, har de funnet roen. Huset, som ble bygd i 2003, er på hele 520 BRA, og takket være god planløsning er alle rom i daglig bruk. Men så var det interiøret, da, som aldri falt helt på plass - før nå.

Terrasse med utsikt over fjorden. Sitteputer på gulvet og bord pyntet med vinglass

Ikke helt A4

Etter samtale med venner fikk familien tips om Cathrine Storesund, som jobber som interiørkonsulent hos Fargerike Raglamyr. Hun fikk tidlig en klar oppfatning av hva familien trengte. - Jeg følte med en gang at denne jobben kom til å bli annerledes fra alt annet. Familien som bor i dette huset, er en fargeglad og aktiv familie, som ikke bryr seg om hva andre måtte mene. De er seg selv fullt ut, forteller Cathrine, som fikk full tillit og frie tøyler fra familien fra dag én.

Fargerike stoler i stuen

- Vi er glad i å ha det fint rundt oss, men vi er ikke særlig opptatt av å følge trender. Det viktigste er at hjemmet vårt passer til hvem vi er, og hvordan vi liker å ha det. Her ble Cathrine veldig viktig for oss. Hun tok hensyn til hva både vi og barna likte, og så helheten lenge før vi så den selv, sier familien.

Ut med hvitt – inn med farger

Tidligere var huset innredet lyst og minimalistisk, med lite farger og dekor. Det var rent, pent og klassisk, og uten de største overraskelsene. - Det var jo sånn det skulle være på den tida da vi bygde huset, men det var jo egentlig ikke helt «oss», forteller familien, som ønsket seg et hjem som gjenspeilet personligheten deres enda mer enn før. Et juteteppe fra Gulvex lagd på mål definerer stuen som en egen sone. Veggene er tapetsert i lys blågrå Colourlinen CLR 020 fra Borge som harmonerer fint med kjøkkenet i bakgrunnen.

Stue med vegger i blågrå tapet, blå sofa med gule puter

- Med årene er vi blitt tryggere på oss selv og de valgene vi tar. Vi innreder gjerne hjemmet vårt i farger, men synes det er en kunst å få ting til å henge sammen, tilføyer de. Og med så mange åpne og store rom, fikk Cathrine en utfordring i å finne balansen mellom bruk av farger og mønstre. Å finne en rød tråd er én ting. Å få alt til å harmonere, er noe helt annet. - Det kan fort bli litt "too much", men her ga beboerne uttrykk for at de var åpne for sterke og klare farger. Dessuten var de uredde og hadde lyst til å prøve noe helt nytt. Jobben blir enklere når jeg får lov til å være litt leken, smiler Cathrine.

Kvalitet, ikke kvantitet

Det meste av inventaret ble beholdt. Beboerne har tidligere investert i både kunst og møbler av høy kvalitet, og Cathrine så ingen grunn til å kvitte seg med det. Noen møbler kom riktig nok mer til sin rett etter å ha blitt flyttet til andre rom. Andre møbler fikk nytt liv ved hjelp av myke tekstiler i form av puter eller pledd. De tøffe stolene gjør deg sjakk matt, fargene står like fint sammen som hver for seg. Tapetet Spotted Orchid AT6045 fra Anna French blir diskret fremhevet ved hjelp av de to store speilene.

Fargerike stoler rundt et bord med sjakkbrett

- Vi har lagt mye energi i valg av materialer til huset, for et hus skal ikke stå til pynt, det skal brukes. Hos oss er det mye hopp og sprett, og da kan vi ikke gå rundt og være redd for alt hele tiden. Om noe blir ødelagt, ja da får vi bare prøve å fikse det så godt vi kan. Det er jo ikke verdens undergang det, sier familien.

Husets midtpunkt

Med store vindusflater fra gulv til tak og med direkte adgang fra spisestuen og ut til uteområdet, er kjøkkenet blitt husets hjerte. Her samles familien så ofte de kan, gjerne flere ganger om dagen.

Utsikt til basseng på terrassen

- Kjøkkenet betyr mye for oss. Her spiser vi, her spiller vi spill med barna, her ser vi ut mot fjorden, her nyter vi morgenkaffen. Her er det kjekt å være alene, men også lett å være mange, forteller de.

Terrasse med fjordutsikt, basseng og sittekrakk

En åpen løsning mellom kjøkken og stue gir familien god mulighet for å dekke på til mange. Det er ikke uvanlig at de er 80 gjester til bords, når hele slekta er invitert. Spesielt godt fornøyde er de med blomstertapetet fra Anna French ved spiseplassen, som Cathrine har valgt. Vinduene i stue og kjøkken har fått plissé fra Luxaflex. Tapetet heter Spotted Orchid fra Anna French AT6045, mens de florlette og nærmest transparente gardinene, Crystal 49, er fra Création Baumann.

Blomstertapet fra Anna French ved spiseplassen

Spisestuebordet har plass til mange, og er fint rammet inn med et sisalteppe fra Gulvex. De fargerike blomstergardinene, Japonerie F6560-04 fra Osborne & Little, gjør det store rommet lunt og friskt på samme tid.

Blomstrete gardiner og blomster på spisebordet

Utsikt til fjorden gjennom terrassedøren

Ungdommenes sone

Også de to ungdommene i huset har fått pusset opp hvert sitt rom. Gutterommet har fått tilført friske farger som limegrønt og blått. Grønn tapet, Dots 31020, mørkeblå tapet, 20525, begge fra LeCorbusier.

Gutterommet har vegger i limegrønt og blått

Datteren har fått lune tekstiler i sterk lilla, grønt og rosa fra blant annet Designer Guild. I tillegg har Cathrine gitt henne en aldri så liten touch av glamrock, med kongestol og tapet i øglemønster fra eksklusive Osborne & Little.

Tekstiler i lilla, grønt og rosa

- Datteren i huset er en reflektert ung dame, med klare meninger. Hun leser mye fantasybøker og har en litt leken stil. Nettopp derfor turte jeg også å være litt ekstra vågal her, ved for eksempel å gi henne et fuglehus som lampe i taket.

Fuglbur som lampe i taket, lilla stol gulvteppe og tapet

På samme tid har det vært viktig å gi henne et seriøst uttrykk, og et rom hun kan trives med lenge. Rommet er blitt veldig «henne», og kan ikke kopieres til hvem som helst, avslutter Cathrine.

Sofa med mange fargerike puter. Bord med caps og veske