Blå modernisme med blå utsikt

.

I 1932 brenner det store båtbyggeriet i Arendal ned til grunnen og et nytt kommer opp. Dette blir et landemerke for dem som kommer sjøveien til byen. I 2017 bygger man et nytt landemerke. Et leilighetskompleks som speiler båtbyggeriets form, farge og arkitektur.

– Utbyggeren hevdet at det å bo her i sjøkanten på Skilsø Brygge, var litt ferie hver dag. Og når dagens første kaffekopp kommer med utsikt mot sjøen og det er kort vei til et morgenbad, skal jeg være enig i det. Alle har sol til sent på kveld, og med de mange glassvinduene føles det som om vi bor i ett med naturen utenfor, smiler Borre, som til vanlig driver Fargerike Arendal. Han og kona Camilla flyttet inn med døtrene sine da bygget stod klart.

Utsikt fra terrasse

Med sjøen som hage

Barnefamilien gjorde et nokså utradisjonelt valg i juli 2017, da de valgte å flytte fra en enebolig i et boligfelt, til en leilighet på 140 m² med en romslig terrasse. Camilla jobber som sykepleier, og forteller at de matte gå noen runder i familien. Det var viktig at alle fire var enige.

– Vi har alltid ønsket å bo ved sjøen, og timingen var bra, da begge jentene skulle bytte skole. Heldigvis var jentene positive. Nå kan de ta fergen til Arendal hvor skolene ligger, noe som nesten er litt idyllisk. Sjøen har omtrent blitt som en hage for oss, og vi nyter stillheten i vannkanten. – Vi jobber såpass mye, at ønsket om noe vedlikeholdsfritt var stort. Det er kanskje noe jeg ikke skal si i min bransje, legger Borre leende til.

Utvendig fasade på balkongside

Et ønske om mer farger

Det gamle huset hadde kun hvite vegger. Flere av møblene ble også solgt. Denne gangen ønsket familien også å bruke farger. Camilla forelsket seg i Jotuns St. Pauls Blue, men de brukte tid for a finne ut om fargen ble for modig på så store flater. Til slutt ble de enige. For havet kommer om mulig enda nærmere, med utgangspunkt i denne fargen, både i elementer og på veggflater. Det ble altså blått.

Blåmalt stue med skråtak

– Blått er hovedfargen i leiligheten; fra stuen til hemsen og videre ut i gangen, da det ikke var et naturlig sted og starte med en ny farge. 

Lysegrønt soverom

Derimot har jentene har fått rommene malt i fargene Minty Breeze og Sjøgløtt, og hovedsoverommet har fatt fargen Diskret, forteller Camilla.

Brunt soverom, med blå detaljer

– Gangen, stuen og hemsen er faktisk malt i samme farge, men på grunn av de ulike lysforholdene, opptrer fargen helt annerledes og i gangen blir den mye mørkere.

Blåmalt loftstue

På badet er en helhet med fliser fra gulv til tak, med deilige farger i tekstiler som bryter opp.

Hvitt bad med blå detaljer

Nøye planlagte valg

Alt i leiligheten er fra arkitektens side konsentrert rundt det blå utenfor: parkettens linjer peker mot sjøen. Kjøkkenet (fra Strai) danner en "vegg" bakerst i rommet på nesten 7 meter, som en skikkelig front. Sofagruppen fra Slettvoll er plassert slik at den ikke skal forstyrre utsikten, men derimot nyte godt av den, mens en dagseng gjemmer seg i en liten nisje. Gangen er, som de fleste andre rom i leiligheten, malt i St. Pauls blue fra Jotun.

Gang malt i blått

Salongarrangementet danner dessuten et vakkert stilleben med et mangfold av materialer; velurstoff, stålben, marmorbordplate, dreide brune treben, blomster og frukt.

Stue og kjøkken

Paletten i leiligheten kan virke nokså nøytral; fra hvitt, til lyse grå-blåtoner til mørkere blågråtoner og mot svart. Det eneste som bryter er en kongeblå tone, sjøgrønne objekter og okergule elementer i vaser og puter. – Alle fargene er fra Jotun.

Stuebilde tatt fra 2.etasje

Trappen opp til hemsen har et glassrekkverk, som speiler glassrekkverket på balkongen med halvtak. Kjøkkenet ligger under loftstuen og med den lekre bruken av glass både i trapperekkverket og rekkverket i loftstuen, føles stue- og kjøkkenrommet stort, lyst og luftig.

Mørk vegg, og glasstrapp

Sammen med takvinduer får vi utrolig mye lys gjennom leiligheten, samtidig som soverommene og gangen er trukket privat tilbake, avslutter Borre.