Blå hyttedrøm

.

Gjennom en liten hvit port, noen hopp fra steinhelle til steinhelle som et barndomsparadis. Opp en steintrapp og over et nesten bølgeformet terrassegulv, ankommer du det hvite skipperhuset på snaue 50 m² fra 1919 på Fagerstrand.

- Hytta ble kjøpt av min oldefar, skomaker Johan Edvard Foss fra Grünerløkka, i 1927. Vi overtok huset i 2003, og måtte gjøre mye. Som å bytte en bærebjelke, legge nytt tak og gulv, bytte det elektriske og alt av rør og vannopplegg, skrape, kitte og male 170 originale vinduer! Vi rev også ned en vegg mellom kjøkken og stue og laget et åpent rom. To år etter bygget Njål annekset med to soverom, ved hjelp av noen nevenyttige venner, forteller Christine.

Luftig preg med åpen løsning

Hun viser oss inn i det vakre lille huset der hun, mannen og datteren tilbringer helger fra påske til oktober, og hele julimåned. I en liten hyttegrend snaue 50 minutter å kjøre fra Oslo. Hvit og lyst, med blå detaljer er stikkkordet for sommeren. Mye mat lages ute, men et praktisk kjøkken kommer godt med.

Hvit og lyst, med blå detaljer er stikkkordet for sommeren

Hyttene ble bygget av arbeiderklassen i Oslo, slik at de skulle ha mulighet til å komme seg ut av byen. I gamledager gikk Nesoddbåten til alle bryggene på Nesoddland, forteller Njål. Den moderne verandaen er beiset grå, og gir en nærmest resortfølelse; med lykter, buede linjer, og innbydende liggestoler. Her er det formidabel utsikt mot Oslofjorden, Fyrsteilene, inn til Fornebu og hele Asker og Bærum.

Vakker utsikt i vakre blåtoner

De hvite solstolene og spisestolene er over 30 år gamle, og er arvet av foreldrene til Njål – og designet av Njåls far; arkitekt Njål R. Eide. Så sant det ikke regner serveres all maten ute.

Så sant det ikke regner serveres all maten ute

Utebordet har Njål laget av gamle terrassebord og malt med restemaling. Her er det også utendørs dusj knyttet til en varmtvannstank under terrassen, og et Cinderella forbrenningstoalett.

Utebordet er laget av gamle terrassebord

- Vi synets det er hyggelig å blande gammelt og nytt i interiøret, og bevare litt av hyttas historie. Samtidig er vi takknemlige for alt vi arvet da vi tok over. Mens noe er nytt og valgt med omhu, har vi også ting her som er litt mer tilfeldig utvalgt. En gammel slagbenk er praktisk til oppbevaring til et liten hytte. (Matten er fra InBo Haug).

En gammel slagbenk er praktisk til oppbevaring

Inne i huset er gulvet pusset og lakket, noe som gir en vakker kontrast til det hvite kjøkkenet fra IKEA. Naturfarget bastteppe, høye blåstripete stoler og maritime lamper pryder kjøkkenet. Panelet på vegger og tak er malt. De gamle haspene på vinduene er intakte. Hjertet i huset er den hvite spiseplassen i et karnapp, omringet av smårutete vinduer og en fantastisk morsom lysekrone.

Den åpne løsningen gir utsikten hovedrollen

Vi går opp den smale trappen og finner to soverom, det ene med koboltblått plankegulv. Vi setter oss i sofaen, med et hvitmalt gammelt skap på den andre siden, peker på den gamle glassverandaen, og Njål forteller: - Det hadde begynt å lekke inn av de 170 skjøre 90 år gamle vinduene, og treverket begynte å bli fuktig. Vinduene ble skrapet, kittet og malt, og vi brukte mellom 4-6 timer hver dag i en uke. Vi la det opp slik at vi jobbet morgenene og kveldene, for å ha tid sammen med Louise på stranden på dagen. 

En vakker, godt brukt trapp leder opp til loftet

- Hva er det med den norske hyttedrømmen? - Skuldrene senker seg med en gang vi kommer ut hit, ja det er verdens beste blodtrykksmedisin. Vi har mye besøk, med 13 sengeplasser!

En drøm å våkne opp til

Det blåmalte gulvet på soverommet, med teppe fra InBoHaug og puter fra Designers Guild. En vakker og frisk kombinasjon.

Det blåmalte gulvet på hytta

Vi koser oss med bøker, spill og mat hvis været er dårlig. Når solen skinner blir det mye bading. Vi fisker krabber, fisker, og det blir også noe tur og løping. Noen ganger drar vi til Drøbak.

For å fange solen smyger deilige terrasser seg rundt huset

Njål og Christine liker også å ta dagsturer på festivaler og konserter. Om sommeren har Njål med sykkel og golfutstyr. I år har de kjøpt kajakk. 

- Hva er det beste med et slikt sted? - Beliggenhet, sjarmen, historien og naboene. - ... Og det negative? - Vedlikehold og bæringen, det er en kronglete ankomst så du tar ikke med deg hva som helst! Men det gjør deg bevisst, og det er kanskje noe av meningen med å ha en hytte, å leve enkelt med akkurat det du trenger – og stillheten.

Etter sol, sjø og vind er det deilig å krype opp i en god sofa

Etter sol, sjø og vind er det deilig å krype opp i en god sofa Den nye, åpne løsningen gir utsikten hovedrollen. på kvelden med en bok. Og kanskje noe godt i glasset!