Installasjon av ditt nye gulv

.

Gulv er en stor del av totalfølelsen i et rom, det er derfor viktig at underlaget, installasjonen og det ferdige resultatet er tilpasset dine behov og utført på riktig måte. Vi i Fargerike ønsker å hjelpe deg med den faglige og estetiske veien til et perfekt og ferdig gulv.

Før du starter å installere ditt nye tregulv må du sørge for at undergulvet er klart til installasjon. Ta en inspeksjon og sjekk at underlaget er tørt, rent og jevnt før du starter. 
Uregelmessigheter mer enn 2mm per 1m og 1mm per 20cm, må jevnes ut med flytsparkel. Det er viktig at undergulvet ditt er tørt før du installerer. Fuktighetsinnholdet må være mindre enn 2,5 % på sementgrunn og mindre enn 10% på tregulv.

Pass på at gulvet ligger i emballasjen i det rommet du skal legge nytt gulv, dette gjør at platene tilpasser seg klimaet i det nye rommet. La dem ligge inntil 48 timer om sommeren og 4-5 dager ved vinterstid før bruk. Det er anbefalt å legge gulvet i en romtemperatur mellom 18 og 20 grader og ha luftfuktighet på ca. 45-60%.

 

Hvordan installere underlag for tregulv:

For å installere gulvunderlag trenger du hansker, kniv, målestokk og tape. Dette steget må du ikke hoppe over, et solid underlag er nøkkelen til et godt gulv. Det er lyddempende, hindrer fuktighet og jevner ut ujevnheter.

Så hva starter du med?  Fei og støvsug så alt er rent og fritt for rusk og støv. Først ruller du ut et stykke underlag som legges noen cm oppover mot veggen, husk å legge underlaget i samme retning som du ønsker å legge gulvet. Plasser en av gulvpakkene i enden for å holde den på plass mens du ruller ut resten av underlaget. Så skjærer du av resten av underlaget i kanten ved enden av veggen. Hvis veggene ikke er rette i alle kantene, legger du bare underlaget langs veggen og skjærer av på samme måte. Har du klart å lage en rift i underlaget, ikke fortvil. Da bruker du en større bit for å skjære ut den ødelagte delen, så legger du den nye på plass inntil underlaget. For at underlaget skal bli riktig legger du en rad av gangen, ved andre lag teiper du kantene sammen for at de ikke skal skli eller overlappe hverandre. 

 

 

Hvordan starte å installere tregulv:

For å installere tregulvet trenger du en kniv, skråverktøy, målestokk, kalkulator, håndsag eller stikksag, en blyant, avstandstykker, hammer, slagkloss og et brekkjern.
Nøye planlegging og gode forberedelser vil spare deg for tid og unødig bruk av materiale. Gulvene vi har i Fargerike er enkle å installere, men vær godt forberedt og følg våre instruksjoner. Vi demonstrerer installasjonen fra høyre til venstre, men dette velger du i forhold til hva som passer deg best. Begynn med å måle rommet. På denne måten unngår du å kaste bort og må jobbe med mange små, smale stykker når du er ferdig. Små stykker vil ikke bare gjøre gulvet mindre attraktivt, men også mindre stabilt. Mål bredden på rommet og del den med bredden på plankene for å finne ut hvor mange rader med hele planker du trenger. Del gjenværende mål mellom to planker, som du legger på kanten av hver side av rommet.
Åpne opp flere esker og sjekk plankene dine for skade. Hvis du finner en gulvplanke som er sprukket eller skadet, må du ikke kaste den. Du kan fortsatt bruke en del av den som den første planken til en ny rad.

Ikke start direkte mot veggen. De fleste veggene er ikke helt rette, så du risikerer å ende opp med skjevheter. Lag et merke på veggen i begge ender av rommet der du plasserer din første rad. Dette gir deg et referansepunkt for hvor de hele plankene skal starte og slutte. Følg denne veiledningen for å gjøre gulvet ditt rett.

Start med en hel planke fra det punktet du har merket av på veggen. Sett mellomrom mellom planken og veggen. Dette vil gi gulvet rom til å utvide seg med endringer i fuktighet. Mål plassen som er igjen mellom denne planken og veggen og sag den neste planken i riktig størrelse. Ikke sett på denne planken ennå, men bruk restene for å starte din andre rad. Pass på at dette stykket er minst 30 cm langt. Fest en annen full planke til den andre raden. Gå tilbake for å avslutte din første rad med det stykket du allerede har saget i riktig størrelse. Fullfør den andre raden og gå videre til rad 3.

Etter montering av tre rader, gå tilbake og legg planken plassert ved kanten nærmest veggen.
For å markere saglinjen slik at den følger vinkelen eller kurven på veggen, plasser planken du vil sage på toppen av den første hele planken du legger og sikre den med en annen planke.

Tips: Ta en liten rest som du har. Sag av tungen bare til kanten. Så sager du av enden til det gjenstår nøyaktig 10 mm.

Sett en penn på en side av stykket og legg den andre enden mot veggen. Dra den langs veggen når du tegner en linje på planken du vil sage.Klikk den på plass. Trykk den korte siden nedover. Skyv dem sammen horisontalt. Du kan bruke en slagkloss ved behov. Sett den fast på plass ved hjelp av et flatt brekkjern. Ikke glem å legge til avstandsstykker. Når dette er gjort, kan du begynne å jobbe direkte fra gulvet.

Tips: Bruk stykket du sagde av den siste planken i forrige rad på neste rad. Hold minst 30 cm mellom de korte endene i forskjellige rader.

Husk: Hold alltid 8 til 10 mm mellomrom mellom gulvet og veggen. Bruk avstandsstykker. På steder hvor det er vanskelig å legge planker med slagkloss, kan du trykke dem sammen med brekkjernet og en hammer.