Slik beiser du terrassen

Terrassen er for mange det viktigste rommet i huset på denne tiden av året. Snart er sommeren her og man vil være ute og nyte den så mye som mulig, og da på en vakker terrasse. Vi viser deg hvordan du beiser terrassegulvet.

Beise terrassen - steg for steg

Dette trenger du:

  • Terrasserens
  • Skrubb
  • Forlengerskaft
  • Lavtrykksprøyte
  • Terrassebeis
  • Rulle m/fordriver
  • Pensel
  • Klut
Nytt trykkimpregnert treverk skal alltid tørke i minst to måneder før behandling.

Vask

For å få et godt sluttresultat er det viktig at du først vasker. Nytt og tidligere behandlet treverk må vaskes grundig før påføring av terrassebeis. En regnværsdag er en perfekt dag for vasking, da er terrassen allerede våt - så hvorfor ikke utnytte det? På med regntøy, vernebriller og hansker, og ta med deg terrasserens og skrubb på forlengerskaft ut i regnet.

Terrasserens har en fremgangsmåte som det er viktig å følge til punkt og prikke. Som vi nevner tidligere må overflaten være fuktig før du bruker terrasserensen, den brukes ufortynnet med en lavtrykksprøyte. Etter den er påført trenger den 10-15 minutter å virke på. I denne perioden er det viktig at overflaten ikke tørker - da vil det danne seg hvite flekker på terrassen din som kan være vanskelig å få vekk. Spyl forsiktig med hageslangen hvis det begynner å se tørt ut. Når det har gått 10-15 minutter kan du ta frem terrasseskrubben og skrubbe i vei. Hvis du har en stor terrasse kan det være vanskelig å gjøre dette samtidig og da bør du seksjonere. Spyl tilslutt av rensen med hageslangen.

Tørt underlag

Før du begynner å beise er det viktig at flatene er rene, tørre og faste. Treverket må være helt tørt for at beisen skal trekke inn i treverket. Unngå å beise i solen, beiser du i solsteiken vil beisen tørke for raskt uten å trekke inn. Det beste været for påføring av terrassebeis er overskyet og tørt vær. Beis terrassen når det er meldt opphold et par dager. Prøv også å unngå å beise i perioder hvor det er morgendugg. Når det er tørt er det bare å sette i gang.

 

Påføring av terrassebeis

Beis ett eller maks to bord i hele lengderetningen av gangen. For å komme til der det er for trangt og smalt for rulle, bruker du en beispensel. La beisen trekke inn i 2-3 minutter og tørk av overskuddet med klut eller fille, eller lås rullebøylen og etterstryk med denne, for å fjerne overskytende beis. Dra den låste rullen i hele lengderetningen på bordet for å unngå skjolder. Beisen skal trekke inn i treverket, og ikke danne film.

Husk at terrassebeis er transparent, og skal ikke gi en dekkende overflate som ved maling. Du skal kunne se kvist og trestruktur gjennom beisen. Legger du på for tykt, vil du risikere at det flasser av etter vinteren eller regnvær fordi det ikke har trukket inn i treverket.