Hvilken farge kler ditt hus?

.

Når man velger utendørsfarge er det viktig å tenke på omgivelsene og at fargen skal passe inn. Da må man ta hensyn til arkitekturen på huset, fargene i nabolaget og til naturen rundt som hele tiden er i endring og skifter farger.

Det er fint å bruke flere farger på et hus, for eksempel kan tre farger skape en god harmoni. Du kan bruke farge for å fremheve og skjule detaljer, for eksempel vil sorte detaljer ramme huset inn, mens hvite detaljer gir en klassisk tilnærming. Det kan være smart å prøve fargen på en plankebit før du setter i gang med malingsjobben. Sett den opp langs husveggen og se hvordan den oppfører seg i ulikt lys.

Det er mange røde hus i Norge

Rødfarger egner seg godt både på tradisjonelle hus, funksjonalistiske hus fra 5o-tallet og til moderne arkitektur. Rødt er en snill farge mot det grønne i naturen. Velger du en mørk rødfarge, anbefaler vi å bruke hvite detaljer for å gi huset et friskt og imøtekommende preg. Dette huset er malt i fargen Melburød FR6170 som vi har kombinert med Lys Antikk FR2055.

Melburød FR6170

Behagelig med blått

Dempede blåfarger er nydelige som utendørsfarger. Dette huset har vi malt i fargen Midnattsblå FR5085. Det er lekkert å kombinere blått med hvit staffasjefarge, spesielt hvitnyanser som har litt sort i seg. Her har vi malt husets detaljer i fargen Snøfnugg FR5009. Den mørke nyansen fremhever ut med store linjer og inn med klassiske detaljer.

Midnattsblå FR5085

Gå for varme gultoner

Gult er en farge som alltid vil stå litt i kontrast til omgivelsene, men gode gulfarger gir også assosiasjoner til lyse sommernetter og bugnende blomsterkasser. For å unngå at den får et grønnaktig skjær bør du velge en gulfarge med varme toner. Gult er vakkert i det grønne, og ikke minst om høsten, når løvet og åkrene henter alle farger i det gule spekteret. Sammen med hvite detaljer får en et friskt og klart preg. Dette huset er malt i fargen Staverngul FR6155.

Staverngul FR6155

Grått i mange nyanser

Grånyanser kler vår nordiske natur og kan være vakre og spennende. Lyset har mye å si for hvordan fargene oppfattes. Hvis fargen har litt blått i seg vil den med ett virke blå i grått vær. Mange velger grått fordi det er en tidløs farge som tilpasser seg naturen rundt, den konkurrerer ikke med omgivelsene. Våre utvalgte grå favoritter er både kalde og varme toner, mørke som lyse. Her har vi malt huset i fargen Nøytralgrå FR5025.

Nøytralgrå FR5025

Naturlig med grønt

I det nordiske landskapet er det nydelig med grønne toner som går sammen med naturens egne farger. Det er også lekkert å bruke flere grønne nyanser sammen for å få en mykere overgang til det grønne som vi finner i naturen. Turkise farger som har mye blått i seg kan oppleves som fremmed i vårt nordiske landskap, og bør brukes med forsiktighet.

Hent naturens egne farger

Skal man velge mørkt eller lyst?

Lyse fargetoner får gjerne hus til å se større ut. Kontrastene mellom lys og skygge fremheves og en lys fasade er et godt valg når man ønsker å fremheve husets detaljer. Det er ikke tilfeldig at mange av landets sveitservillaer er hvitmalte! Mørke nyanser fremhever husets arkitektur og store linjer. Kombiner gjerne mørke farger med hvite detaljer for et renere og mer definert uttrykk.

Mørke nyanser sammen med hvitt, skaper et rent uttrykk

Tradisjonelt er det vanligere med mørke hus i innlandet, og hvite hus ved sjøen. Det kjølige kystlyset passer perfekt til lyse fasader og den mer fargesterke naturen i innlandet harmonerer godt med glødende, brunbeisede husvegger. Laftede hus med torvtak og stabbur er gode eksempler på tradisjonelle, mørke bygninger, mens Sørlandsbyene våre preges av hvitmalte småhus.

Våre sørlandsbyer preges av hvitmalte hus

Samtidig er ingen regel uten unntak; mørkere gråfarger vokser stadig i popularitet for nybygg langs havet, disse tonene sklir fantastisk inn mellom svabergene!

Grå hus sklir fantastisk inn i naturen, om du har svaberget som nabo

Fargerike detaljer

Det er ofte lettere å være fargerik på mindre flater. Du vil kanskje ikke ha knallrosa hus, men hva med en fargerik dør?

Den grønne døren ønsker deg og gjestene velkommen

Inngangsdøren setter stemningen for hjemmet og her kan du virkelig leke deg med farger. Finn en farge som harmonerer med både fargepaletten på huset og personligheten til de som skal bo der. Vinduskarmer og staffasje kler også farge, eller kanskje du bare vil male postkassen i en morsom farge? Sett ditt eget preg på huset!

Male eller beise? Transparente toner er både tidløse og vakre. Effekten er ganske annerledes enn med dekkende maling. Se våre vakre beisfarger.

Skap et personlig preg på huset og mal døren i din favorittfarge

Syns du det er vanskelig å velge farge? Våre fargeeksperter hjelper deg gjerne med fargevalg, produkter, og gir deg mange gode råd til hvordan du får et vellykket resultat. Finn din Fargerike-butikk her.

Les mer om farger