Ny Norsk Flora

.

Norsk natur er noe av det mest fargerike som finnes. Vi er heldige her i Norge, hvor alle årstidene er forskjellige, med hver sin herlige fargepalett. Dette fargekartet har tatt utgangspunkt i floraen vår som følger oss gjennom alle de fire årstidene, i forskjellige nyanser. Her kan du finne gode og kjente nyanser som passer perfekt inn i norske hjem, og ikke minst i det norske lyset.

De vanskeligste fargene å skape stemning og atmosfære med i hjemmet, er hvitt, beige og grått. Særlig hvis de brukes på flere flater enn vegg. Mens hvitt ofte oppfattes som sterilt og kaldt, synes vi grått er deprimerende og beige kjedelig. Samtidig er dette fargene vi nordmenn bruker mest. Undersøkelsen har vist at vi helst ikke innreder med favorittfargene våre, men føler det tryggere med de «vanlige» fargevalgene.

Fargene i dette kartet kan gi deg assosiasjoner til barndommens blomsterkranser, herlige buketter fra hagen eller de raffinerte, nesten sorte blomstene, som er så ulidelig fascinerende. For hvorfor kan noe så mørkt være så vakkert? De nesten sorte blomstene bærer på en hemmelighet, og det er fargene.

Ny Norsk Flora Fargekart 

Fargekartet Norsk Flora er fylt med deilige, glade farger, og er som skapt for å leke seg med, enten du er ute etter å male taket, gulvet, møbler, eller alt sammen – mulighetene for et personlig uttrykk er store! Det er tre grupper med farger; friske, sterke og mørke. Disse kan alle blandes sammen og kombineres på forskjellige måter. Gruppen med sterke farger er forbeholdt kontrastrollen. Den skal altså brukes på smådetaljer eller enkeltmøbler, og i utgangspunktet ikke på vegg.

Nøytralt & Friskt
Den største gruppen av nyanser i dette fargekartet består av ti farger. Beige, hvitt og grått har de siste årene hatt hovedrollene som nøytrale nyanser, men hver eneste farge i fargesirkelen har faktisk en nøytral variant. Her har vi plukket ut friske, glade og optimistiske nyanser fra floraen vår, som enkelt kan kombineres med andre farger. Mens Løvemunn FR1320 er en deilig gul nyanse som vil gi deg følelsen av sommer hele året, er Valmuesøster FR1101 dus, behagelig og avslappende. Pelargonia FR1317 er en lys og frisk blomsterfarge, som vi også ser mye av i dagens motebilde. Den er sart og vakker, og fremhever fargene rundt seg. Grønne Marikåpe FR1321 er en litt sterkere nyanse, men fantastisk deilig å omgi seg med. Det er ingen tvil om at grønt er skjønt! Denne gruppen av farger kan brukes både som hovedfarger på større flater og som aksentfarger på mindre flater. Her er det enkelt å mikse og matche!

Nøytralt & Friskt

Tips! Kjøkkenet er husets hjerte, og vi samler oss ofte rundt spisebordet både tidlig og sent. Nyanser som Pelargonia FR1317 tilfører rommet varme og glede. Perfekte omgivelser for å innta måltider! Også her kan du med stor enkelhet tilføre andre farger.

Pelargonia FR1317

Grønt er den nest mest populære fargen blant oss nordmenn, og det er lett å forstå hvorfor. Gjennom vårt sterke forhold til naturen, gir grønt oss en umiddelbar følelse av ro. Den er også ekstremt behagelig å hvile øynene på, og vi blir avslappede og lette til sinns. Marikåpe FR1321 er perfekt for de fleste deler av huset, både oppholdsrom, som stue og soverom, men også gjennomgangsarealer. Grønt fremhever fargene rundt seg, som gjør det enkelt å tilføre flere farger.

Marikåpe FR1321

Kraftig & Sterkt
Poppy FR1348, Potentilla FR1319, Syrin FR1326 og Nellik FR1315 er alle sterke, mektige og dype nyanser. De er energiske, og påvirker oss positivt. Denne typen nyanser er mer kompliserte å bruke på alle fire vegger. De krever mer av fargepaletten og er rett og slett litt mer avanserte å forholde seg til. Den enkleste måten å lykkes med disse fargene på er å bruke dem som kontrastfarger mot dusere og roligere nyanser. Mal et bord, en stol, noen trappetrinn – eller hva med en ramme? I små doser vil de tilføre friskhet og positiv energi til interiøret. Fargene kan også brukes i matchende tekstiler, som puter, pledd og solskjerming.

Hva med å friske opp trappen?

Hva med en spennende fornyelse av trappen? Her har vi malt gipsplater, og festet de til den originale trappen med litt akryl. Enkelt å fjerne, og enkelt å fornye hvis du vil ha andre farger! Med en grønn base på veggen, er det lett å tilføre andre farger. Valget falt på fargene Potentilla FR1319, Kaprifol FR1318 og Pelargonia FR1317.

Kraftig & sterkt

Ikke glem taket! Ofte referert til som den femte og glemte veggen. Det er mange muligheter for å leke seg, også for deg med standard 2.40 takhøyde. Striper er evig klassisk. I denne sterke nyansen, Potentilla FR1319, skaper du et friskt og litt rampete uttrykk, samtidig som de dempede blå veggene (Valmuesøster FR1101) roer ned uttrykket. Med denne nøytrale blågrønne fargen på veggen kan du enkelt tilføre andre farger, nesten alt passer!

Ikke glem taket!

Nesten sort
De siste årene har vi i Norge vært tiltrukket av de mørkere nyansene. Nesten sort har vært et buzzord og flere fondvegger males i sorte nyanser. Nå er det slik at de kalde, sorte nyansene dessverre er vanskelige å leve med over tid, mye på grunn av assosiasjonene vi har til fargen, og hvordan den påvirker oss. Her har vi funnet fire vakre nyanser fra naturen: Svarttopp FR1312 med et snev av rødt, Eføy FR1311, nesten sort, men faktisk grønn, Akeleie FR1316, en deilig mørk, petroleumsfarget nyanse og Iris FR1313, som er en blå nyanse av sort. Det alle disse fargene har til felles, er at de skaper en lun atmosfære og et raffinert uttrykk. Kombineres de med de «nøytrale og friske» nyansene eller de «kraftige og sterke», vil veggen gløde og fremheve de andre fargene i rommet. De kan fint brukes som veggfarger, men stiller sterkere krav til belysning enn de dusere nyansene.

Akeleie FR1316

Noen blomster er nesten sorte, men sjelden 100%. Akeleie FR1316 er en mørk, mørk petroleumsfarge. Den tilfører rommet atmosfære og eleganse. I mørke interiører er det viktig med kontrastfarger, og elementene i Poppy FR1148 og lette blomstertoner er rett og slett perfekte mot veggfargen. Treverket i møblene kommer veldig godt frem, og er nok en vakker kontrast mot Akeleie FR1316.

Noen blomster er nesten sorte, men sjelden 100%

Poppy FR1148