Fargenes effekt

.

Endelig er farger tilbake for fullt i trendbildet og vi beveger oss bort fra det minimalistiske, mot mer frodige hjem. Farger skaper personlige rom; de kan gi oss ro, fornyet energi eller lun hygge – de har rett og slett veldig stor innvirkning på hvordan vi føler oss!

NØYTRALE FARGER

Nøytrale nyanser kan virke renere enn de andre fargene, og er perfekte grunnfarger som passer til alle stiler. Dette er nyanser som ikke stjeler oppmerksomhet fra omgivelsene – og som gir et jordnært og balansert uttrykk. Disse dempede fargene er derfor perfekte i rom der vi skal oppholde oss lenge, som i stuen. Nøytrale farger fungerer godt ton-i-ton da de de har en komplimenterende effekt. Fargene er også elegante alene, og skaper en stemning av trygghet og ro. For å gi dybde og spenning kan du tilføre kontrastfarger og detaljer som gir rommet et personlig preg.

Eksempler på nøytrale farger.

VARME FARGER

Varme farger gir lune rom og skaper en følelse av nærhet. Gylne farger, krydder og jordtoner er perfekte når du vil gi rommet en intim atmosfære og et sensuelt preg. Dempede naturfarger i røde og brune toner kjennes trygge og beroligende. De passer i rom hvor man skal føle harmoni og tenke kreative tanker. Sterke farger – som orange, gult og dyp rød, kan derimot ha stimulerende effekt på kropp ogsinn. En gul vegg på kjøkkenet gir økt oppmerksomhet og appetitt, mens rødt øker pulsen og gir deg et lite andrenalinkick. Da varme farger får ting til å virke nærmere, bør en være forsiktig når en bruker dem i veldig små eller trange rom.

Eksempler på varme farger.

KJØLIGE FARGER 

Mens varme farger gir en følelse av nærhet, har de kalde fargene motsatt effekt. Kjølige farger kan derfor skape god romfølelse og få rommet til å virke stort og luftig. Blåtoner og kjølige nyanser i grønt og sjøgrønt er behagelige, og gir oss følelse av friskhet, harmoni og balanse. Disse er lette å kombinere med andre farger. Blåfarger gir en beroligende effekt og er perfekt på soverommet og andre rom der du ønsker å stresse ned. Kjølige farger kan ha samme effekt som å se på havet; du kjenner ro i sjelen og tankene klarner. De kalde fargene kan virke sterile og anonyme. Derfor kan være lurt å bruke tekstiler og detaljer i varme farger hvis du ønsker å skape en lunere atmosfære.

Eksempler på kjølige farger