Blått gjennom tidene

.

Visste du at blått var den dyreste fargen i mange århundre? Rike mennesker malte seg selv i blå klær på sine portretter, de malte husene sine blå – for å signalisere eierens økonomiske og sosiale stilling i samfunnet.

Dyre pigmenter var prøysserblått og blyhvitt. Billige pigmenter var de såkalte jordfargene: engelskrødt, oker, umbra og sienna. Jomfru Maria fikk derfor en blå kappe på malerier og altertavler; den dyreste fargen på den viktigste dronningen i himmelriket. Kongeblå er også et annet navn på fargen. En annen forklaring på navnet Kongeblått, enn at fargen var forbeholdt rike, kommer også fra gammelt av. Blant de rike og velstående var det få som jobbet ute, de oppholdt seg mye inne og fikk derfor svært lite sol på seg. Det resulterte i at huden ble svært blek og blodårene kunne tydelig sees.

Blått er i dag en populær farge som blir brukt mye på interiør og eksteriør. Dempede blåfarger er nydelige som utendørsfarger i vårt nordiske landskap.

Blått har i den senere tid blitt en vanlig farge på hus

Blå er en farge som inngår i fargespekteret, den omfatter bølgelengder omtrent fra 450 til 500 nanometer. Blå er faktisk en forholdsvis sjelden farge i levende organismer. Blå er også en av fargene som danner fargepunktene i TV-skjermene. I estetikken regnes blå til de kalde fargene, men blå kan både være varm og kald. I politikken i Norge er blått de konservative og høyreorientertes farge.

Blått er en populær farge i dag

I Norges flagg er blått en av fargene sammen med rødt og hvitt. Blått ble lagt til det danske flagget etter unionsoppløsningen, hvor det var en praktisk løsning å kunne klippe flagget i fire deler og sy inn en blå remse fremfor å produsere helt nye flagg.

Blått er en del av Norges flagg

Blå er også himmelens farge og har en kjølig og alvorlig karakter. I det gamle testamentet representerer en dyp blå farge, Gud Fader. Ordensbånd er som regel blå, f.eks. Englands hosebånd, Danmarks elefantorden, Sveriges serafimerorden, eller Frankrikes helligeåndsorden.

I Gresk mytologi er himmelgudene; Zevs, gudenes konge, hans kone, søster Hera og deres sønn Hermes er forbundet med blått. Hermes ble i Roma kalt Merkur og ble med sine vinger på føttene; et symbol for handel, derav fikk vi blåruss på handelslinjen. I Islam symboliserer blått eller turkis det Islamske trossamfunn og brukes derfor ofte i dekor på moskeer. I Kina forbindes blått med udødelighet.

Hellas, med sine vakre blåfarger

Det blir aldri feil å innrede med blått. Blått er fargen som de fleste nordmenn elsker, og fargen som ikke krever så mye. Den smyger seg inn i hjemmene våre, i hverdagen, i vår mentalitet – i vår søken etter ro og natur og med en link til vår historie. Blått gir oss ro, og er en perfekt farge å bruke til både soverom og stue. 

Det blir aldri feil med blått interiør

Blått lindrer og helbreder, men gir også energi i kraft av å dempe stress. Akkurat som den blå himmelen og den blå sjøen, roer den oss ned.

Blå er himmelen og havets farge

Flagget til EU har en blå bakgrunn, blått symboliserer fred, sannhet og samarbeid. Kaldtvannskranen er merket med blått. En usikker framtid er i det blå. En tur ut i det blå betyr at målet ikke er bestemt på forhånd, veien blir til mens du går. Å være blåøyd betyr at man er godtroende. Blåmandag er ingen god mandag. Du spiser sjelden blå mat, eller drikker blå væske – men du hører gjerne på blå blues eller leser blå poesi.

Selv "blå druer" er ikke blå

Blåfargen gir både positive og negative anslag. I vår tids politikk betyr blått konservativ. Kjøtt av god kvalitet får et blått stempel (blåbærsaft). Slik omfavner blått alle deler av livene våre; fra religion til det moderne forbrukersamfunnet, til språket vårt – og fargen setter et fortegn på opplevelsene.

Årets Farge 2018