Årets Farge 2016

.

I 2015 var den oransje, året før var den blågrønt, og året før der igjen var den lilla. 17. november 2015 avslørte Fargerike, Norges største fargehandel, Årets Farge 2016. Fargen var rosa, og slik presenterte vi dette til publikum og presse!

«I samarbeid med det internasjonale trendbyrået Nelly Rodi, Fargerikes 120 butikker, betraktinger av Europas største interiørmesser og refleksjoner fra samtiden vi lever i, er rosa utropt til å være Årets Farge 2016. For femte året på rad har vi i Fargerike jobbet frem tre sterke paletter som forteller noe om året vi går inn i», sier Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike og redaktør for magasinet FARGE.

Årets Farge 2016 Rosa Mystikk

Mykt, behagelig og nært

«Men hvordan kommer dere frem til en nokså overraskende farge som rosa?»

«I en tid hvor en kan få alt laget maskinelt blir det myke, nære og varme, det som er håndlaget og selve håndverket viktigere og viktigere. Rosa representerer det myke og behagelige og den føyer seg vakkert inn i våre hjem og gir en naturlig varme», begrunner Henningsen.

Hun legger til: «Strikk blir mer og mer populært, broderier er i vinden som aldri før og pastellfargene sees i motebildet sammen med varme tresorter, gull og stoffer. Mønstrene og den østlige inspirasjonen står sterkt i trendbildet med fletter, håndlagde tapeter, møbler og porselen som understreker fokuset på det unike og myke. I Norge er bunadens oppblomstring et eksempel. I Paris så vi de unike skjeene til designeren Stian Korntved Ruud hvor det var skåret ut en til hver dag. I London traff vi på designer Bob fra Gainsborough som satt og håndmalte gamle mønstre på tapeter.  Jeg tror det unike og det som får deg til å virke luksuriøs, det bare du har, er viktige stikkord for 2016. Da er det lett å hente frem farger fra en svunnen tid hvor nettopp håndverket var i høysetet før den industrielle revolusjonen tok for stor plass. Rosa favner alt dette, de nydelige broderiene og pastellene som gir oss ro og fjerner oss fra det maskinelle og de grå store byene. For det en ingen annen farge som får deg til å føle deg så flott som rosa, og det er heller ingen annen farge som kan gi en så stor luksusfølelse som akkuart rosa.»

Årets Farge 2016 Rosa Harmoni

«Gjelder denne trenden hele Skandinavia, og har man lignende Årets Farge i andre land?»

«Absolutt, i år kom jo Arne Jacobsen sin stol med rosa sete og gull understell. Moroso, Meny, Hay, Kahler og Bloomingville har alle rosa sterkt til stede. Residence hadde akkurat en artikkel om fargen vi elsker å hate. Så dette er vi ikke alene om», svarer Henningsen.

Årets Farge 2016 Rosa Fryd Eksteriør

Årets farge 2016 Fryd

Fryd, Harmoni og Mystikk

Med dette utgangspunktet har Fargerike laget tre vakre paletter i rosa med hvert sitt budskap:

Fryd får deg til å føle deg og ung og vågal som en djerv. Dette er en leken og frisk palett som får rommet til å rope wow!

Harmoni får deg til å trekke pusten dypt, senke skuldrene og falle til ro.

Mystikk henter frem det mystiske fra andre kulturer, gir dybde, sjel og en spirituell følelse. Årets Farge 2016 er dessuten noe kjølig i det røde.

«Rosa er en farge med utallige assosiasjoner. Når vi spurte våre kunder om hva rosa er for dem, svarte de alt fra kjærlighet, lykke, glede og varme til trygghet, søt og frisk. Det forteller oss om en positiv og trygg farge. Nyt rosa, la deg senke ned i en deilig verden med velvære og luksus med Årets Farge 2016 - Rosa», avslutter Henningsen. 

 

FAKTA OM PALETTENE:

Fryd har en glad, ung og frisk rosa-skala. Den henter inspirasjon fra California og Australia, og her finner du fargene som gir deg glede og energi. Kimono FR1161, Kronblad FR1160 og Sløyfe FR1159 som er sterke og klare, passer perfekt til Colour Blocking - mens en av Fargerikes gamle travere Tutu FR2521 er en lysere pastell. Sammen danner de noe tøft og ungt. Til disse vågale rosatonene er det plukket frem 7 aksent- farger, sterke og tydelige gir de hovedfargene en enda sterkere tropisk følelse. Med friske blomster og en følelse av sommer gir de deg en varm og deilig dag.

Årets Farge 2016 Rosa Fryd

Årts Farge 2016  

Harmoni har med sine pastelltoner et sterkt romantisk preg. En svunnen tid. De feminine og sarte pastellfargene Pikekyss FR1153, Peon FR1587 og Perle FR1152 er perfekt til både retroinspirerte miljøer og moderne minimalistiske rom. Og Bordeaux FR1154 er akkurat det denne kvartetten trenger, den setter et punktum og er akkurat så «sort» den må være. De myke pastellfargene som hentes frem i aksentfargen, leker med 50-talls fargens sorthet. Akkurat passe, så det hele ikke blir for søtladent og kjedelig.

Årets Farge 2016 Fargepaletten harmoni

Årets Farge 2016

Årets farge 2016

Mystikk er nesten som i en eventyrverden der vi finner Potpurri FR1172, Rose FR173, Marmor FR1171 og Merlot FR1174. De smyger seg frem og sender oss mentalt til Østen, India og Pakistan med sin rikdom i ornamenter og broderier som vi faktisk også finner i vår egen rosemalings- og bondekultur. Her er mønster fra mange land satt sammen, en lek med disse mørke underfundige fargene, for selv aksentfargene har dette eventyrlige og mystiske i seg.

Fargepaletten Mystikk i Årets farge 2016

Årets farge 2016 Fargepaletten Mystikk

Fargelameller i Årets farge 2016