Årets Farge 2013

.

Nyanser av lilla var ekstremt populære i Norge de siste fem årene, og med god grunn. De nyansene vi har sett mest av, er spesielt vakre i det nordiske lyset. Og med dette som utgangspunkt så ble 2013 - lilla.

Valget av Årets Farge 2013 ble tatt på grunnlag av kvalitative og kvantitative undersøkelser fra Fargerikes butikker over hele Norge, samtaler med lokale farge­ og interiøreksperter og et tett samarbeid med det europeiske trendbyrået Nelly Rodi. Og sammen med NCS Colour Centre i Oslo ble det sett på bevegelser i det profesjonelle markedet. Norge var annerledeslandet på mange måter. En ny analyse av nordmenns fargevaner viste et sterkt og tett forhold til fargene, mer enn våre skandinaviske naboer. Vi var nostalgiske og stolte av å være norske, og mer opptatt av egen kulturarv og identitet enn på lang tid. Fargerike kom frem til tre innflytelsesrike stilretninger for 2013 som var vidt forskjellige. Det alle tre har til felles er at det norske står sentralt, men påvirket av impulser fra utlandet.

Lilla er ikke bare lilla, det finnes mange beskrivelser av lilla; vi har fiolett som er varme lillatoner, og indigo som tilhører de kalde lillatoner som purpur, lavendel, plomme osv. Ofte er beskrivelsene hentet fra floraen eller fra frukt og grønt. Mens lilla blomster er bienes favoritt på grunn av nektarinnholdet, er fruktene ettertraktet på grunn av de høye nivåene av antioksidanter, og beskrives gjerne som supermat.

Tre livsstilstendenser

Lilla ble lansert i tre forskjellige stilretninger med totalt ti nyanser i Fargerike sitt fargekart, Årets Farge 2013: Norsk Skandinavisk, Norsk Elegant og Norsk Eklektisk. Hver stilretning tolket lilla på helt forskjellige måter.

Norsk Skandinavisk

Det skandinaviske, eller danske, hadde hatt stor innflytelse på norske trender de siste ti årene. I 2013 vil vi sette det norske stempelet på det skandinaviske, og innføre mer farger og flere detaljer. Det handler om å dyrke det norske, men vi er fortsatt inspirert av danskenes enkle linjer og forsiktige fargepalett. Stilretningen beholdt personligheten sin samtidig som den ble mer norsk. De viktigste lillanyansene er Klassisk Plomme FR1304, Plomme FR1305 og Grå Aubergine FR1106. Norsk hygge og fargebruk kombineres med dansk minimalisme. Moten er stram og stilren og maten tradisjonsrik på en ny måte.

Årets Farge 2013 i Fargerike var lilla

Årets Farge 2013 i Fargerike var lilla

Årats Farge 2013 i Fargerike var lilla

Årets Farge 2013 var lilla, mat var også lilla

 

Norsk Elegant

Dette er en elegant, feminin og tilnærmet klassisk stilretning, men med en raffinert og tildels rampete touch av det moderne. Fargepaletten er svært lys og dominert av lavendeltonene; Isbit med Lavendel FR1303, Elegant Lavendel FR1301 og Støvete Lavendel FR1302, som alle tre er svært gode veggfarger. Fargene kan kombineres med lette nyanser av hvitt, grått og en vakker dus nudetone som Pudder FR1114. Det er florlette tekstiler, paljetter, gull og en glamorøs tilnærming. Interiørene bruker klassiske norske antikviteter fra rundt 1930­årene, moten lar seg inspirere av flere tiår på 1900-­tallet, og maten er luftig og lett med en feminin touch.

Årets Farge 2013 i Fargerike var lilla, moodboard I Norsk Eleegante farger

Årets Farge 2013 er lilla hos Fargerike, her i et rom med Elegant Lavendel FR1301

Årets Farge 2013 hos Fargerike er lilla

Årets Farge 2013 i Fargerike ble også brukt på mat

 

Norsk Eklektisk

Det eklektiske ble i 2013 sett på som ekstremt viktig fremover, som en egen livsstil og tilnærming til livet. Dette er en personlig stilretning som handler om å gjøre ting på egne premisser. Du bruker favorittfargene dine fordi det er de du liker, blander stilretninger og skaper et personlig og unikt uttrykk, som kan være alt fra dramatisk og fargerikt til sobert og enkelt. Det handler om å følge egen magefølelse. Humor er viktig, og det samme er fargene, uansett om de er mørke eller lyse. I denne stilretningen er det fire nyanser vi ser mye av. Den aller viktigste er indigofargen Pilati FR1310, etterfulgt av mektige Purpur FR1309, Indie FR1307 og Wisteria FR1308. Både mote og mat følger den samme tilnærmingen.

Årets Farge 2013 på Moodboard i Eklektisk stil i lilla

Årets Farge 2013 i Fargerike er lilla.

Årets Farge 2013 er lilla, både på vegger og i mat

Årets Farge 2013 på tapet i Norsk Eklektisk stil

Fargerike Årets Farge 2013 er lilla i mange nyanser